Notícies >> Lliurament del Manifest i Compareixença davant la Subcomissió de Mundialització del Parlament de Catalunya
Lliurament del Manifest i Compareixença davant la Subcomissió de Mundialització del Parlament de Catalunya


Membres de la campanya “La Salut en el Mil•lenni: una signatura pendent” van lliurar el passat 31 de gener en una audiència amb el President en funcions del Parlament de Catalunya, el Sr. Ramon Camp, el manifest de la campanya, que han signat més de 1000 persones individuals i 60 entitats i col•legis professionals. A més, també van lliurar les mocions de suport a la campanya que han aprovat l’Ajuntament de Castellar del Vallès, l’Ajuntament de Cardedeu, l’Ajuntament de Lleida i l’Ajuntament de Terrassa.

Camp va valorar molt positivament la iniciativa i va expressar el compromís de fer arribar a tots els grups parlamentaris el document, així com la voluntat de millorar la cooperació catalana.

Seguidament, els representants de la campanya van comparèixer davant al Subcomissió de la Mundialització de l’Economia i les Repercussions en les Relacions Internacionals, amb l’objectiu de presentar la campanya i les següents propostes d’acció que podria realitzar el govern català:

1. Que s’augmentin les facilitats d’accés de tècnics, tècniques i professionals del camp de la salut dels països beneficiaris o potencialment beneficiaris de la cooperació catalana a les experiències de regulació i gestió de les polítiques de salut i de medicaments que els puguin ser útils (mitjançant beques, invitacions, estades a institucions i administracions sanitàries, etc).

2. Que es prenguin les mesures legislatives en la Llei de patents i es doni informació i incentius a empreses farmacèutiques catalanes/espanyoles a fi de que puguin proveir medicaments sota llicència obligatòria als països sense capacitat productiva pròpia que emetin aquestes llicències.

3. Que el govern català recolzi activament les iniciatives de la Secretaria sobre Salut Pública, Innovació i Propietat Intel•lectual de l’OMS i de l’IGWG (grup de treball intergovernamental sobre salut pública, innovació i propietat intel•lectual que promou l’OMS) per a facilitar la innovació i l’accés als medicaments. I que informi i consulti a la societat civil sobre el tema.

4. Que es prenguin les mesures necessàries a fi i efecte que els resultats de la recerca finançada amb fons públics o altruistes es posin a disposició dels beneficiaris sense drets d’exclusivitat que els facin inabastables i en les condicions d’accés i cost més assequibles que sigui possible.

Tots els representants dels partits polítics presents (Sra. Ruiz i Isern pel G. P. de Convergència i Unió; Sr. Comín Oliveres, pel G. P. Socialistes - Ciutadans pel Canvi; Sr. Aragonès i Garcia, pel G. P. d'Esquerra Republicana de Catalunya, Sra. Civit Illa pel G. Parlamentari d'Iniciativa per Catalunya Verds – EUA) van destacar especialment la tasca que hem dut a terme les dues entitats en consorci i la concreció de les propostes, així com la voluntat de transformar-les en propostes de resolució o acords.

Tal i com va informar el Sr. Comín, aquestes seran tingudes en compte a l’hora d’elaborar l’informe que vol presentar la Subcomissió de Mundialització aquest any al Ple del Parlament.

Caldrà, doncs, fer un seguiment de si es tradueixen en propostes de resolució aprovades pel Parlament de Catalunya i si contribueixen a avançar una mica més en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil•lenni.

Transcripció de la Compareixença de la Subcomissió de Mundialització - 31 de gener de 2008

Notícia sobre el Lliurament de signatures al Parlament