Farmamundi ofereix assistència sanitària a la població afectada pels huracans que van afectar la República Dominicana

Compartir

L'ONG ha posat en marxa tres dispositius mòbils sanitaris i està repartint aliments, aigua, material d'aixopluc i protecció a 400 famílies en greu risc
 

  • Durant el 2017 el Fons d’Emergència ha atès a més de 35.000 persones en deu intervencions urgents

Compte Fons d'Emergències: Caixa Bank: ES90 2100 4485 9602 0002 2041

CASTELLÀ

26 octubre 2017.- Farmamundi acaba d'iniciar una actuació humanitària i d'emergència per atendre la població afectada pel devastador pas dels huracans Irma i Maria per la República Dominicana. A través del Fons d'Emergències i al costat de l'ONG local Mosctha, s'han activat tres dispositius mòbils de salut que durant els propers dos mesos distribuiran aliments, aigua potable i articles de primera necessitat a 400 famílies en greu risc de vulnerabilitat.

El passat 5 de setembre, l’huracà Irma, de categoria 5 en l'escala Saffir-Simpson, va afectar a diverses illes del Carib. Tan sols dues setmanes després, un altre huracà també de categoria 5, el Maria, va agreujar la situació de devastació de la zona i en particular de la costa nord-est de la República Dominicana on es van patir vents de més de 200 km/h, i on es van posar en greu risc de vulnerabilitat les comunitats més pobres de la zona. Segons comunicacions del moment de l'ONG local amb la qual Farmamundi treballa en terreny, el Movimento Socio Cultural para los Trabajadores Haitinos (Mosctha), "S'estima que gairebé 1.300 habitatges han estat destruïts i més de 14.000 persones evacuades".

La manca d'infraestructures, total o parcialment destrossades; el col·lapse en els sistemes de distribució d'aigua; la caiguda del subministrament elèctric; la pèrdua de bestiar, conreus i estris de pesca amenacen la salut de la població. "Les males condicions higièniques i sanitàries poden propagar malalties infeccioses alhora que la manca d'aliment posa en risc de malnutrició a la població més vulnerable, especialment als menors de 5 anys, dones embarassades i lactants".

Medicaments, conserves i aigua potable.
L'actuació de Farmamundi i Mosctha que donarà assistència a 400 famílies de Montaña Cristi, Puerto Plata i Valverde, s'ha articulat al voltant de dos eixos, segons ha informat la responsable d'Acció Humanitària i Emergències de Farmamundi, Tania Montesinos: "D'una banda, es preveu la posada en marxa de tres dispositius sanitaris mòbils i, de l'altra, la distribució d'aliments, aigua potable, articles d'aixopluc i protecció. D'aquesta manera, volem prevenir brots de malalties infeccioses que posin en risc la salut pública, reforçant l'atenció sanitària preventiva, garantint un estat nutricional adequat i reforçant la prevenció i protecció davant la incidència de malalties, mitjançant la distribució de mosquiteres i articles de higiene adaptats a les necessitats de gènere i edat ".

La major part de la població afectada pels dos huracans és d'origen haitià i viu en comunitats ja de per si amb condicions prèvies d'extremada vulnerabilitat, a les que s'uneixen ara les conseqüències del pas devastador de l’Irma i el Maria. Les brigades mòbils que atendran les zones afectades estan formades per un metge/sa i dos infermers/es que faran consultes generalistes de diagnòstic i tractament, i estaran dotades d'un kit de medicaments essencials, adaptat.

Per la seva banda, tenint en compte els resultats de les reunions de preparació i coordinació amb les comunitats, s'estan distribuint aliments adequats a les circumstàncies com són conserves, cereals, galetes, sucs.. és a dir aliments que no requereixen condicions específiques de conservació i preparació. A més, durant els propers dos mesos, es repartiran kits higiènics adaptats a les necessitats de gènere i edat, pastilles potabilitzadores, mosquiteres impregnades d'insecticida, matalassos, roba de llit, entre d’altres materials.

Deu països durant el 2017
Amb aquesta intervenció d'emergència ja són deu les actuacions que el Fons d'Emergències de Farmamundi ha dut a terme en el que va d'any, amb el suport de les empreses privades i institucions públiques que el conformen.

En total, més de 35.000 persones han rebut ajuda humanitària:

  • Síria, gener: distribució d'aliments i articles de primera necessitat a 3.000 persones desplaçades internes per combatre el fred de l'hivern i la falta de subministraments davant el dur bloqueig a què està sotmesa la població.
  • Haití, gener: millora de les condicions de vida de 2.500 persones afectades per l’huracà Matthew, amb atenció sanitària a través de clíniques mòbils i el subministrament de kits higiènics, mosquiteres, aigua potable i aliments, entre d'altres materials
  • Sèrbia, gener: subministrament d'aliments, roba d'abric, botes d'aigua i impermeables a 1.250 persones de les fronteres amb Bulgària (Dimitrovgrad), amb Hongria (Subotica) i amb Croàcia (SID i Odzaci), i activitats per facilitar el restabliment de llaços familiars i programes per evitar el tràfic de persones.
  • Líban, febrer: distribució de kits nutricionals a 360 famílies assentades en els camps de refugiats palestins de Shatila i Burj El-Barajneh que arriben fugint de Síria.
  • Perú, abril: més de 400 famílies van rebre formació i assessoria tècnica del maneig i purificació d’aigua, després de les inundacions de les zones de Carapongo i Jicamarca al districte de Lurigancho - Chosica i San Juan de Lurigancho.
  • Sudan del Sur/Uganda, abril: atenció sanitària a 2.000 persones sol·licitants d’asil al districte d’Adjumani, a Uganda, on hi ha registrades més de 220.000 persones refugiades..
  • El Salvador, juliol: adquisició de medicaments essencials per a l'Hospital Nacional Rosales, al departament de San Salvador, per frenar un brot del virus Influenza A H3N2 que ha afectat greument la població.
  • Gaza, agost: distribució de paquets nutricionals i llet infantil a més de 3.500 persones davant la persistència del bloqueig i el fort deteriorament de la situació humanitària.
  • Mali, octubre: atenció sanitària a 3.200 persones en risc de contraure paludisme per l'arribada de l'època de pluges, sota un enfocament de preparació, prevenció i protecció.


MEMBRES DEL FONS D'EMERGÈNCIES DE FARMAMUNDI: Laboratoris Viñas, Cinfa, Esteve, Kern Pharma; Distribuidora Guipuzcoana SL i Carbonellfarma; els Ajuntaments de Terrassa i Vilafranca del Penedès, i els Col·legis Oficials de Farmacèutics d'Albacete, Madrid, Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Alacant, Castelló i el Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València.


Més informació:
COMUNICACIÓ FARMAMUNDI
Yolanda Ansón: comunicacion@farmamundi.org   
Paloma Pérez: comunicacion2@farmamundi.org
Telf.  963 18 20 24     

Farmacéuticos Mundi

Parque Tecnológico
C/ Johannes Gutenberg, n° 5
46980 Paterna (Valencia)

Teléfono: 902 01 17 17
Email: info@farmamundi.org

 
Farmacéuticos Mundi © 2018 - Todos los derechos reservados | Página web desarrollada por Gsit Digital Informática en Valencia