Guia pràctica

Farmamundi reivindica les bones pràctiques per a la donació de medicaments essencials

Compartir

L'ONG farmacèutica actualitza el missatge amb l'edició d'una ‘Guia de Bones Pràctiques’ per seguir promovent les donacions apropiades i garantir la salut de totes les persones

NOTÍCIA EN CASTELLÀ
 

19 de setembre de 2017.- Amb gairebé 25 anys d'acreditada experiència en el subministrament i enviament de medicaments essencials, Farmamundi segueix reivindicant la necessitat de realitzar donacions apropiades de medicines respectant totes les normes Internacionals que proposa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i les principals Agències i Organitzacions Humanitàries Internacionals. Amb el suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), es llança una ‘Guia de Bones Pràctiques’ de donacions apropiades i es promou un projecte d'incidència política i ciutadana per conscienciar que solidaritat no és donar el que ens sobra, sinó el que la comunitat receptora necessita. L'exigència de rigor ha de ser màxima quan es tracta de donacions de medicaments essencials i de garantir la salut de les persones.

“Com a entitat sanitària especialitzada en el subministrament de medicaments, sovint rebem consultes sobre com fer arribar fàrmacs a persones que no tenen accés. Per això la necessitat de recordar aquestes Bones Pràctiques en una nova guia que difondrem i explicarem en diverses trobades i reunions amb plataformes de salut i altres institucions”, explica la Coordinadora de Farmamundi a Catalunya i responsable d'aquest projecte, Cecilia García.

Situacions de crisis humanitàries com a conseqüència de sequeres extremes, guerra, terratrèmols o tsunamis, desperten la solidaritat de la ciutadania que es bolca entre altres accions en la recollida de medicaments per a la seva donació. Però al llarg dels anys s'ha anat comprovant que en molts casos aquests medicaments provenien de pacients o d'excedents de producció que acabaven tenint conseqüències negatives, no només en la salut de les persones receptores quan els medicaments no eren els que realment necessitaven o arribaven caducats, sinó també perjudicial per al medi ambient quan es rebutgen sense el tractament adequat, o quan surten del circuit regulat, creant mercats il·legals de distribució. És el que s’anomena donacions inadequades.

Directrius sobre donacions adequades
Des que en 1999 l'OMS publiqués les primeres directrius sobre donacions de medicaments que marquen les pautes de les legislacions nacionals i internacionals sobre aquest tema, ha plogut molt, i encara que en menor mesura, encara avui se segueixen denunciant males pràctiques de donacions de fàrmacs.

Segons aquestes directrius, entre d’altres, les donacions han d'estar avalades per personal farmacèutic, assegurar que els medicaments no hagin sortit del canal farmacèutic, complir exhaustivament tots els estàndards internacionals de qualitat i, segons la legislació de la Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS), tenir una data de caducitat superior a quinze mesos quan arriben a destí.

Les donacions de medicaments han de respondre a les sol·licituds expresses del país o comunitat receptora d'acord a la morbiditat del país, figurar a la llista d'essencials del país o en la seva absència a la de l'OMS i no han de contenir medicaments que hagin estat prèviament prescrits  a altres pacients i després retornats, ni mostres gratuïtes.

En l'última actualització en la Llista Model de Medicaments Essencials de la OMS de 2017 apareixen noves recomanacions sobre quins antibiòtics s'han d'utilitzar contra les infeccions comunes i quins s'han de reservar per als casos més greus. Així mateix, s'han afegit medicaments contra la infecció pel VIH, l'hepatitis C, la tuberculosi i la leucèmia, elevant a 433 el nombre total de medicaments considerats essencials per respondre a les necessitats més importants de salut pública.

En els gairebé 25 anys de treball pioner i especialitzat en el subministrament i enviament de medicaments essencials, l'Àrea Logística i Humanitària ofereix servei a entitats que tenen projectes sanitaris en països de rendes més baixes o que han patit catàstrofes naturals o conflictes armats, subministrant medicaments i material sanitari per a donacions internacionals. “És fonamental complir totes les normes de qualitat vigent i respectar les directrius de l'Organització Mundial de la Salut per garantir el bon estat dels medicaments i evitar greus problemes de salut pública”, conclou Guillermo López, farmacèutic i responsable de l'Àrea Logística i Humanitària de Farmamundi, que només l’any 2016 va entendre les demandes de 141 entitats i  va realitzar 519 enviament a 58 països del món amb els seus consegüents tràmits logístics i documentals.

Coneix la Guia de bones pràctiques per a les donacions de medicaments

Més informació:
Farmacèutics Mundi Catalunya
Cecilia García catalunya@farmamundi.org
C/ Erasme de Janer, 8 - 08001 - Barcelona
Tel: 93-244 44 55

L'Àrea Logística i Humanitària de Farmamundi
Guillermo López, alh@farmamundi.org

Àrea de Comunicació
Yolanda Ansón comunicacion@farmamundi.org
Paloma Pérez comunicacion2@farmamundi.org

  

Farmacéuticos Mundi

Parque Tecnológico
C/ Johannes Gutenberg, n° 5
46980 Paterna (Valencia)

Teléfono: 902 01 17 17
Email: info@farmamundi.org

 
Farmacéuticos Mundi © 2018 - Todos los derechos reservados | Página web desarrollada por Gsit Digital Informática en Valencia